Lony van Westing
Lony van Westing-Freidig, wWDe BEDOUMAT splash Beddouche
Het idee om de beddouche te ontwikkelen is ontstaan door mijn vrijwilligers werk. Écht in de praktijk. Ik waak ‘snachts bij terminale mensen in de thuissituatie en in het Hospice IJsselstein.
Daar ervaar ik hoe moeilijk mensen het vinden, als zij op bed verschoond of gewassen moeten worden, zij het door zwakheid, verlamming, rugblessures of door een operatie. Als je niet uit bed mag of de kracht niet meer hebt om uit bed te gaan, ben je aangewezen op hulp.
Deze groep mensen is afhankelijk van een wasbeurt en een verschoning op bed. Vaak zijn het vochtige doekjes of een teiltje water met een washandje. Maar een lekkere straal water over je heen, even lekker douchen is er niet meer bij als je op bed ligt.
Zo’n 7 jaar geleden is het idee ontstaan, bij een terminale patiënt die verschrikkelijk veel moeite had, dat zijn bed die nacht helemaal vervuild was. Voor ons als verzorgende geen probleem, dit komt heel regelmatig voor, maar deze meneer kon daar niet mee omgaan. Hoe fijn zou het toen geweest zijn om op dat moment een beddouche te kunnen gebruiken. Naast comfort spelen ook de privacy, de hygiëne en het voorkomen van decubitus problemen een belangrijke rol.
Het idee was er direct: geen ingewikkeld systeem en makkelijk hanteerbaar. Zodat de verpleging of de mantelzorgers er goed mee kunnen werken. Het mocht niet te veel tijd in beslag nemen, kwalitatief tegen een juiste prijs geven en liefst ook duurzaam.
Toen begon de zoektocht naar een oplossing, naar goed en veilig materiaal en het puzzelen, passen en meten. Regelmatig huurde ik een ziekenhuisbed, dat in onze woonkamer kwam te staan. Zelf ervaren of direct met mijn man als proef patiënt testen, werkt toch echt het best!
Via het octrooibureau en met hulp van de NOVU (Nederlandse Orde van Uitvinders) heb ik eerst onderzoek gedaan of er wereldwijd niet al een eenvoudige beddouche op de markt is.
Het is 3 jaar geleden, toen ik waakte bij een jonge meneer met ALS, totaal verlamd. Toen ik hem ‘snachts vroeg of ik iets voor hem kon doen zei hij: “het enige wat ik nog zou willen, is een lekker koude douche”. De rillingen liepen over mijn rug. Dat kon ik hem niet bieden, maar toen wist ik het zeker, dat ik met mijn uitvinding door moest gaan, dat ik het moest af maken.
De toeval wilde het, dat de NOVU in 2014, 25 jaar bestond en dat moest gevierd worden. De NOVU deed dat in de vorm van een innovatie challenge uit te schrijven. Een prijsvraag om in de gezondheidszorg verbeteringen aan te brengen. (Verbeter de thuiszorg) Met deze innovatie challenge onderstreept de NOVU het belang van marktgericht uitvinden.
Ik had toen al mijn beddouche zo ver ontwikkeld, dat je makkelijk mensen op bed kon douchen, zonder ingewikkelde aansluitingen of verbouwingen.
Meerdere keren had ik de oproep van de NOVU in mijn mailbox. Tot op een gegeven moment een mail kwam met de allerlaatste kans om zich aan te melden voor de innovatie challenge.
Zo’n 110 ideeën zijn ingezonden. Na selectie kwam mijn idee in de finale bij de laatste 3 genomineerde ideeën terecht.
Nu heb ik de uitvinding uitontwikkeld, beschermd en klaar voor gebruik.
De BEDOUMAT splash in een compleet pakket verpakt in een handzame kofferbox. Het enige wat de verpleging of de mantelzorger nog moet klaarzetten zijn een wasmand, een grote emmer en een paar handdoeken. Dan is de BEDOUMAT klaar voor gebruik en kunnen de mensen lekker op bed gedoucht worden.
Afgelopen zomer heb ik al bij verschillende thuiszorginstanties, o.a. de Buurtzorg, demonstraties gegeven.
In het Hospice IJsselstein wordt de BEDOUMAT splash met veel enthousiasme gebruikt.
.